Name: Pocopiano
Description: Ceramic plate
Client: Orografie
Ph: Irene Tancrina
Year: 2022
Pocopiano is a circular plate made of Caltagirone ceramic. The trend of the shape returns a hollow inside it generated by a progressive slope. This dualism, a specific character of the plate, allows for the storage of different types of dishes and the “creation” of a game of textures. Between solid and liquid, a new ritual related to food. Pocopiano is an invitation to tell a story, to go on a journey, to live a new experience made of rituals, contrasts and senses. It welcomes solids and liquids, desserts, decomposed dishes, proposals between the sea and the mountains, oil tastings, and invites you to make “scarpetta”. The dish was presented at Mudec with multi-starred chef Enrico Bartolini.
Pocopiano è un piatto circolare in ceramica di Caltagirone. L’andamento della forma restituisce al suo interno un incavo generato da una progressiva pendenza. Questo dualismo, carattere specifico del piatto, consente di riporre diverse tipologie di pietanze e di “creare” un gioco di consistenze. Tra solido e liquido, un nuovo rituale legato al food. Pocopiano è un invito a raccontare una storia, a percorrere un viaggio, a vivere una nuova esperienza fatta di ritualità, di contrasti e di sensi. Accoglie solidi e liquidi, dessert, cibi scomposti, proposte tra mare e monti, degustazioni di olio e invita a fare la “scarpetta”. Il piatto è stato presentato al Mudec con il pluristellato chef Enrico Bartolini.
Presentation event at Mudec with the multi-starred chef Enrico Bartolini.
The Orografie company, for which I designed the Pocopiano plate, received the Honorable Mention in the Business Research category – XXVIII ADI Compasso d’Oro Award.