Name: Peel Saver
Description: Ecological fries packaging
Designed with: Simone Caronni and Pietro Gaeli
Year: 2019
Fries companies produce a lot of potato peels waste. The idea of this project is to use this material in order to create a street food packaging. The potato peel is made up of starches and fibers components, which after maceration and natural drying, acquire the ability to bond with each other and harden. The obtained material is completely made of production waste and is 100% biodegradable. After being used, the packaging can be usefully re-inserted in the biological cycle becoming animal food or fertilizer for plants.
Le aziende di patate producono molti scarti di bucce. L’idea è di utilizzare questo materiale per creare un packaging da street food. La buccia di patata è costituita da amidi e fibre, componenti che, dopo macerazione ed essiccazione, acquisiscono la capacità di legarsi e indurirsi. Il materiale ottenuto è completamente costituito da scarti di produzione ed è biodegradabile al 100%. Il packaging, dopo essere stato utilizzato, ha la possibilità di reinserirsi in modo utile nel ciclo biologico diventando cibo per animali o concime per piante.
12.2020
2nd Prize for the ”Peel Saver” project – International competition ”Guiltlessplastic” organized by Rossana Orlandi
03.2019
1st Prize for the ”Peel Saver” project – Naba Design Award 2019 in the Technique, Materials and Innovation category
Fries are served inside the same
peel that originally protected
the potato.
Le patatine fritte sono servite
all’interno della stessa buccia che
in origine proteggeva la patata.